top of page

PASSIEVE KOELING

Passieve KOELING = 30X MINDER VERBRUIK DAN AIRCO!

 

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig heel goed geïsoleerd. De voordelen hiervan  liggen voor de hand, maar het risico op oververhitting in de zomer stijgt en niet langer verwarming maar koeling wordt de grootste uitdaging van de volgende jaren.

 

Passieve koeling is de enige, goedkope oplossing om gezond en comfortabel van de steeds warmer wordende zomers te genieten zonder risico op oververhitting.

 

In plaats van warm water, stuurt de warmtepomp dan fris of koud water door de vloerverwarming. Hierdoor wordt de ruimte op een aangename manier afgekoeld.

 

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem (+/- 12°C) om een aangenaam frisse temperatuur te krijgen in de woning. Het water dat door het vloersysteem circuleert is +/- 15°C. De temperatuur in huis koelt af en de opgenomen warmte wordt via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de aarde.

 

Bij passieve koeling werkt de compressor niet, waardoor deze vorm van koelen zeer energievriendelijk is. Men gebruikt de term “passieve koeling”, omdat de warmtepomp niet geactiveerd dient te worden.

 

Er zijn uitsluitend 2 circulatiepompen met energielabel klasse A in werking, vandaar dat deze soort koeling zeer energiezuinig is en in tegenstelling tot airconditioning een neutrale luchtvochtigheidsbalans heeft.

 

Bij dimensionering van uw bron zal de aanwezigheid van een passieve koelingsmodule de totaal aantal boormeters niet vergroten. Wel integendeel, door de regeneratie van de bodem zal het rendement (COP) van uw warmtepomp in het begin van het stookseizoen beduidend hoger liggen.

Doe navraag bij uw installateur voor een extra passieve koelingsmodule en geniet in de zomer van een aangenaam fris huis.

Passieve koeling.png
NRGEO_logo_transparant.png
bottom of page